Downtown Independent Theater

Located in Los Angeles’ burgeoning downtown Bank District, a 160 seat cinema forms the hub of this compact multi-purpose project designed by Hodgetts + Fung.  The theater was originally constructed in 1923 as the Linda Lea Vaudeville house.
A dramatic street presence, visually accessible lobby space, and seamless materials combine to create a powerful brand identity for the Downtown Independent Theater, formerly known as the Imaginasian Center  Patrons first encounter a luminous, molded box office, which extends into the project to provide an enclosure for the concession stand. It is complemented by a deep, two-story lobby space accented by a vertical, glowing display on which coming attractions are featured.
Within the theater, backlit images of Asian destinations provide illumination for the darkened space which is accented by a single, intensely colored balustrade. Seating areas are supplemented by two tiers of Executive lounges, and fully accessible areas are distributed throughout the auditorium.  A state-of-the-art THX sound system, consisting of a special, room-sized sound cavity behind the screen,  carefully positioned speakers, and a specialized “clean” power system completes the theatrical experience.
Aiming to provide seamless content from web to cinema by exploiting opportunities for cross-promotions, the client pictured a hybrid facility, in which normal lobby functions would be amplified to include an internet café and “pop-up” performance venue.
Due to the transitional nature of the location and the need to provide a low-maintenance and highly visible street presence, the surfaces of the Center are composed primarily of glass and aluminum, accented by a unique, seamless plastic box office enclosure, which is impervious to graffiti.  Careful attention was paid to sound intrusion due to the presence of a police heliport, which required a new resilient ceiling structure an extensive acoustic treatment.
Project:Downtown Independent Theater
Project Type: Cultural - Theater
Location: Los Angeles, California
Project Size: 10000 sq.ft.
Schedule: Start: 2006
Completion: 2008
Structural Engineer: Castillo Engineering
Civil engineer: KPFF Consulting Engineers